Skip to main content
Safe Varsinais-Suomi

Kunniaan liittyvä väkivalta

Mistä on kyse?

Kunniaan liittyvä väkivalta herättää usein äärimmäisiä mielikuvia: pakkoavioliitto, sukuelinten silpominen, kunniamurha. Käytännön kokemuksen mukaan ilmiö on paljon laajempi ja sen yleisimpiä muotoja ovat kontrollointi, pakottaminen ja eristäminen.

Tyypillisiä kunniaan liittyviä konfliktitilanteita syntyy nuorten ja perheen välille, kun nuori haluaa itsenäistyä tai seurustelee salaa sekä naimisiinmenon tai aviopuolison valinnan yhteydessä. Myös nuoren sateenkaari-identiteetti voi olla perheelle tai yhteisölle vaikea hyväksyä, mikä voi johtaa hylkäämiseen tai siihen, että perhe tekee nuorelle väkivaltaa. Nuorten välillä kunniaan liittyvä väkivalta näkyy esimerkiksi sisarusten välisenä kontrollointina ja juorujen tai seksuaalisuutta loukkaavan materiaalin levittely somessa. Parisuhdeväkivallassa voi olla kunniaan liittyviä piirteitä. Myös avioero on tyypillinen väkivaltaa laukaiseva tilanne.

Kunniaan liittyvä väkivalta on yhteisöllistä vahingoittavaa vallankäyttöä, jolla väkivaltaa tekevät ajattelevat suojelevansa omaa ja perheensä kunniaa. He tekevät väkivaltaa ihmisele, jonka epäilevät tekevän jotakin yhteisön tärkeitä normeja vastaan rikkovaa eli perheen kunniaa uhkaavaa. Kunniassa olennaista on se, mitä tärkeät muut minusta ja perheestäni ajattelevat, olenko heidän silmissään hyvä ihminen ja hyvästä perheestä. Ihmiset itse saattavat joskus perustella väkivaltaa kulttuurilla, uskonnolla tai perinteillä.

Tyypillisesti tällaisen väkivallan riski on suurempi suljetuissa yhteisöissä, joissa ajatellaan, että yhteisön normeja koskevat konfliktitilanteet tulee hoitaa yhteisön sisällä. Väkivaltaa tekeviä ja painostukseen ja kontrollointiin osallistuvia on tyypillisesti useita, joskus siinä määrin, että uhrista tuntuu, että mukana ovat kaikki oman yhteisön jäsenet. Usein tilanteissa on ikään kuin painostuksen ketju, jossa väkivaltaa toiselle perheenjäsenelle tekevä kokee itse vahvaa painostusta ja ehkä väkivaltaa kolmannelta perheenjäseneltä, joka taas kokee painostusta laajemmin perheeltään tai muulta yhteisöltä. Väkivaltaa kokevat sekä naiset että miehet ja muunsukupuoliset. Myös väkivaltaa tekeviä on kaikista sukupuolista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.

Kunniaan liittyvä väkivalta jää usein pitkään piiloon ulkopuoliselta auttajalta. Asiasta ulkopuoliselle puhuminen on iso tabu ja siitä kertominen voi olla pelottavaa ja häpeää tuottavaa. Väkivallan tilanne on myös usein normalisoitunut, jolloin ihmisen voi olla vaikea itsekään hahmottaa, mikä hänen tilanteessaan oikeastaan on väkivaltaa tai tämän väkivallan vaikutuksia hyvinvointiinsa ja toimintakykyynsä.

Väkivalta voi olla hyvin monimuotoista: usein mukana on henkistä, fyysistä, uskonnollista, taloudellista, digitaalista ja seksuaalista väkivaltaa. Tällainen väkivalta on usein pienten ja suurempien tekojen pitkä jatkumo, joka kutistaa lopulta ihmisen itsemääräämisoikeuden ja toimintakyvyn hyvin pieneksi. Kunniaan liittyvää väkivaltaa kokeva on erittäin haavoittuvassa asemassa, koska yhteisöstä erkaantuminen saattaa merkitä koko lähipiirin menettämistä. Uhri saattaa pelätä myös läheistensä, kuten sisarustensa tai lastensa turvallisuuden puolesta. Siksi ilmiötä tunnistaessa on tärkeää nähdä ihmisen ja perheen koko tilanne, jotta saadaan kiinni siitä, miksi tilanne on niin tukala ja miksi auttajalle ilmeiseltä tuntuvat ratkaisuvaihtoehdot eivät välttämättä ole väkivaltaa kokevalle tai tekevälle mahdollisia juuri nyt.

Älä jää yksin, olemme täällä juuri sinua varten!

Kaikesta tästä voit puhua meidän Safe-työntekijöiden kanssa. Voit olla yhteydessä meihin myös nimettömänä. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia, emme koskaan ota yhteyttä muihin perheenjäseniin tai viranomaisiin ilman sinun lupaasi.

Hannaneh
hannaneh.sopu@aurala.fi
050 316 7709

Aino
aino.sopu@aurala.fi
050 316 7703