Kunniaan liittyvä väkivalta herättää usein äärimmäisiä mielikuvia: pakkoavioliitto, sukuelinten silpominen, kunniamurha. Käytännön kokemuksen mukaan ilmiö on paljon laajempi ja sen yleisimpiä muotoja ovat kontrollointi, pakottaminen ja eristäminen.
Tyypillisiä kunniaan liittyviä konfliktitilanteita syntyy nuorten ja perheen välille, kun nuori haluaa itsenäistyä tai seurustelee salaa sekä naimisiinmenon tai aviopuolison valinnan yhteydessä. Myös nuoren sateenkaari-identiteetti voi olla perheelle tai yhteisölle vaikea hyväksyä, mikä voi johtaa hylkäämiseen tai siihen, että perhe tekee nuorelle väkivaltaa. Nuorten välillä kunniaan liittyvä väkivalta näkyy esimerkiksi sisarusten välisenä kontrollointina ja juorujen tai seksuaalisuutta loukkaavan materiaalin levittely somessa. Parisuhdeväkivallassa voi olla kunniaan liittyviä piirteitä. Myös avioero on tyypillinen väkivaltaa laukaiseva tilanne.
Kunniaan liittyvä väkivalta on yhteisöllistä vahingoittavaa vallankäyttöä, jolla väkivaltaa tekevät ajattelevat suojelevansa omaa ja perheensä kunniaa. He tekevät väkivaltaa ihmisele, jonka epäilevät tekevän jotakin yhteisön tärkeitä normeja vastaan rikkovaa eli perheen kunniaa uhkaavaa. Kunniassa olennaista on se, mitä tärkeät muut minusta ja perheestäni ajattelevat, olenko heidän silmissään hyvä ihminen ja hyvästä perheestä. Ihmiset itse saattavat joskus perustella väkivaltaa kulttuurilla, uskonnolla tai perinteillä.